top of page

Uitgelicht

Pip

Mandy11metlogo.jpg
Mandy3metlogo.jpg
Handelaar maar dan anders!

Ik handel in pony's. Het woord handelaar geeft vele vaak een bepaald idee dus ik zou mijn werk graag nader toelichten. De pony's en hun welzijn staan bij mij op nummer 1. 

 

Waar komen de pony's vandaan?
Deels komen ze uit eigen fok en soms kom ik een dier tegen wat opzoek is naar een nieuw tehuis en mij dan ook nog aanspreekt. Deze worden dan door mij gekocht en komen dan eerst een tijdje bij mij te wonen. Ik krijg ook regelmatig dieren via mijn website aangeboden, vaak voor relatief hoge prijzen. Echter vergeet niet dat ik flink investeer in dieren. Ik wil best een dier van iemand over nemen of via inruil of door te kopen, maar boven op jou prijs komt al snel 500/1000 euro aan kosten alvorens ik het dier weer verkoop. Puur doordat ik niet van de snelle handel ben en alleen goede en gezonde (of meteen eerlijk verhaal) dieren wil verkopen. Een dier leren kennen kost tijd, vaak investeer ik in gezonde voeding, indien nodig tandarts, dierenarts, hoefsmid, chiropractor, zadelpasser, etc. Een dier aanbieden in een hele lage prijsklasse of voor inruil mag. Ik kan je dan verzekeren dat zolang het dier bij mij staat een 24/7 buitenplek in een kudde/met maatjes krijgt en ik er mijn best voor doe om het dier zichzelf te laten worden en waar nodig er een behandelaar/arts komt om specifieke problemen op te lossen.

Hoe worden de pony's gehouden?
Ik hou de pony's zoveel mogelijk in een kudde. De basis van mijn kudde (de fokmerries en opfok dieren die blijven) bestaat uit rustige en sociale dieren. Zij weten niet beter als deze manier van huisvesten en vormen daardoor ook een warm tehuis voor andere (jonge) pony's. Echter lukt het niet altijd om de dieren in een kudde te houden. Sommige kunnen bijvoorbeeld de prikkels niet aan en functioneren beter in een kleiner groepje met 1 of 2 andere vriendjes. Dit bied ik ze dan ook. Alle dieren staan 24/7 buiten op diverse ondergronden en met schuil mogelijkheden (tenzij om medische redenen een dier tijdelijk op stal moet). Voor de dieren die het nodig hebben ligt er een warm dekentje klaar. Ik voer kleine baaltjes onverpakt hooi wat een mooie basis vormt voor een gezonde darmflora. Als aanvulling wordt er diversiteit aangeboden met kruidenhooi producten en er worden extra mineralen aangeboden. Als bijvoer wordt er granenarm/granenvrij gevoerd. Niets is zwart-wit, ook het houden van pony's niet en daarom is er zorg op maat voor dieren die maatwerk nodig hebben.

School voor de pony's? 

Ja ik probeer de pony's te leren hoe zij goed hun lijf kunnen gebruiken, hoe zij kunnen functioneren in een kudde, hoe zij kunnen ontspannen bij stress, hoe zij om kunnen gaan met problemen, en zo nog vele dingen meer. Wij doen dit met de dagelijkse omgang, maar ook door middel van grondwerk, lange lijnen en longeren, rijden, werk aan de hand, vrijwerken, buiten wandelen, etc. De pony's zijn daarom ook allemaal lief en vriendelijk. Helaas hebben sommige dieren een trauma door iets wat ze ooit eerder is overkomen. Ik probeer ze hier zoveel mogelijk mee te helpen en ze te laten ervaren dat het nu anders is. Soms zit een probleem echter zo diep dat iets moet slijten of misschien wel nooit meer goed komt. Ik zoek voor die pony's ook een eigenaar die hiermee om kan gaan en van de dieren houdt zoals ze zijn.

Wat doen bij problemen?
Als er problemen zijn bij een pony en ik die niet zelf op kan lossen heb ik een team van fijne gespecialiseerde mensen om mij heen die me helpen de pony weer gezond te krijgen. Naast een dierenarts maak ik ook gebruik van een fijne hoefsmid, chiropractor, tandarts en zadelpasser. Als er problemen zijn die deze mensen niet kunnen oplossen ga ik opzoek naar een andere oplossing/behandelaar die mij mogelijk wel verder kan helpen.

Hoe worden de pony's kindermak?
Eigenlijk heel simpel, er lopen hier regelmatig kinderen en ik geef kinderlessen. In mijn lessen draait het ook om diervriendelijkheid, of er nu een beginner opzit of iemand die meedraait in de sport. Hierdoor krijgen de dieren zo min mogelijk nare ervaringen met kinderen (uiteraard moet een beginner het wel leren en maakt ook fouten) en zijn daardoor in de meeste gevallen echte kinderpony's. Pony's komen bij mij ook niet om snel even in te rijden en door te verkopen. Ze komen omdat ze een nieuw plekje zoeken. De dieren uit mijn eigen fokkerij zijn met kinderen opgegroeid en weten niet beter als dat kinderen leuk zijn.

Sport of recreatie?
Ik fok mijn dieren voor de sport, een groot deel is daarom ook geschik voor het hogere werk. Het zou leuk zijn als deze ook in de sport uit mogen gaan komen met een ruiter die net zoveel van de houdt als ik. Maar door hun vriendelijke karakter zijn ze ook geschikt voor recreatie. Zelf rij ik met de pony's zowel buitenritten als wedstrijden, doen we mee aan trec of een echte trektocht en proberen we vooral te genieten van de momenten samen.

Tot slot....

Eerlijkheid duurt het langst!
Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk te zijn, echter ook ik heb geen röntgen ogen dus is het aan te raden een dier te laten keuren, dit is natuurlijk niet verplicht. De kosten zijn voor de koper.

Als er gebreken zijn waar ik vanaf weet worden deze gemeld bij verkoop, ik vind het belangrijk dat de pony een plek krijgt waar die mag zijn zoals die is. 
Pony's kunnen niet op proef, wel is meerdere keren komen kijken een mogelijkheid. Ik kan de pony dan reserveren voor een door ons samen afgesproken tijd. De reden is dat ik een dier niet de stress wil geven van het onnodig verhuizen. Keuringen of andere onderzoeken gebeuren daarom ook bij ons op het terrein of op een kliniek voor de verkoop. Wil je toch na aankoop nog een onderzoek laten doen, overleg dit dan vooraf met mij, dan kunnen we samen bekijken wat mogelijk is en het beste voor de pony. Mocht er ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch een goede reden zijn dat de pony niet voldoet of medisch toch iets blijkt te hebben wat deze al had voor de verkoop kan de pony altijd terug. 

Gezocht

 

Staat de pony die jij zoekt er niet tussen? Stuur mij een berichtje en mogelijk kan ik u toch verder helpen.

Hoe gaat het met

Heb je een pony gekocht en wil je er wat over vertellen voor op de webstite? Mail naar lailapri@hotmail.com

Te koop
Foto impressie 
bottom of page